Na co si dát pozor při mezinárodním stěhování

Estimated read time 3 min read


Nevracejte se zpět – jestliže se stěhujete z Prahy Modřan do Prahy Dejvic, je to jen necelé tři kilometry daleko, a pokud na stávajícím místě na něco zapomenete, je velmi snadné se do Modřan vrátit. Někdy jde o nějaké hmotné předměty, například odložené ve sklepní kóji nebo ponechané u sousedů či na balkoně, jindy může jít o zapomenuté administrativní záležitosti, které vyřizujete v souladu se stěhováním. Pokud se ale stěhujete z České republiky do Litvy, musíte být velmi důslední ve všech krocích, to znamená jak při balení věcí, tak i v administrativních záležitostech. Každý návrat zpět by se vám velmi a hlavně zbytečně prodražil.

stěhování do zahraničí

Zařizujte vše v předstihu – stěhovací firma vás přestěhuje v rámci mezinárodního stěhování Zahraniční stěhování i na poslední chvíli, pokud má volné „okno“, ale nespoléhejte na to, že to tak bude vždycky. Počítejte raději s tím, že volno mít nebude, a že byste měli objednávat stěhovací služby alespoň měsíc předem. Měsíční předstih je důležitý i proto, že musíte zajistit pro stěhováky parkovací místo, a to v některých městech vyžaduje zajít na městský magistrát a požádat o parkovací výjimku.

balení věcí

S velkým předstihem také vyřizujte veškeré administrativní záležitosti, které se týkají změny vašeho pobytu, nových dokladů, nájemních smluv, změn u dodavatelů energií atd. Administrativa bývá paradoxně nejobtížnější fází celého stěhování, protože tu fyzickou práci za vás vykonají stěhováci, a vy si dokonce můžete objednat stěhování kompletně na klíč, ovšem žádnou administrativní agendu za vás stěhováci vyřizovat nebudou.

Zahraniční stěhování se musí provádět na jeden zátah, je to náročnější, než při stěhování v tuzemsku, a již samotná dlouhá vzdálenost působí tak trochu stresujícím způsobem na vaši psychiku. Snažte se proto vyvarovat stresu tím, že budete provádět vše v dostatečném časovém předstihu a stěhování na poslední chvíli se raději vyhnete.

You May Also Like

More From Author